Àfrica més a prop

Chema_caballero_foto

Els passats dies 20 i 21 de juliol, en el marc del curs d’estiu que el Centre Associat de la UNED a Tortosa  ha organitzat sobre “Àmbits d’intervenció social”, hem pogut apropar-nos a un aspecte, sovint silenciat, de la realitat africana: els xiquets i xiquetes soldats. Mentre els nostres fills, nebots o néts s’entretenen amb els videojocs que simulen la guerra, al món hi ha aproximadament 300.000 menors participant en veritables conflictes armats.

 

Chema Caballero és un missioner javerià que ha participat en aquest curs,impartint  la ponència corresponent a la intervenció amb menors en risc d’exclusió social. Convidat per Mans Unides, entitat que primer va apostar pel projecte que després apadrinarà UNICEF, ha assenyalat que les guerres civils a Àfrica, són degudes a interessos de les grans potències per mantenir la inestabilitat per a robar amb més facilitat les matèries primeres (petroli,coltan, diamants…) i arrodonir els seus beneficis amb la venda d’armes i explosius. Denuncia que les principals potències de l’ONU, entre elles els estats amb dret a vet són les principals exportadores de material bèl.lic. Espanya, al llarg dels darrers govers de diferent color, està entre els primers venedors d’armes.

Chema Caballero va dirigir a Sierra Leone el centre Saint Michel (1999-2004) que va acollir més de 3.000 menors en un llarg, difícil, pacient procés de reinserció.
 Amb més de cent monitors i educadors, va desenvolupar un complex i pioner programa rehabilitador i carismàtic a favor de la reconciliació i del retorn dels desmilitaritzats als seus poblats d’origen. Va demanar que no fossin jutjats com adults aquells que eren segrestats i utilitzats com  a escuts humans abans de ser entrenats com autèntics soldats i les nenes utilitzades com esclaves sexuals. Ni els paternalismes de certes ‘ONG’ ni les pressions davant el Consell de Seguretat o la insultant passivitat de l’ONU, en el desastre de Rwanda o a Somàlia, situen els nens en la invisible zona del no interès econòmic ni informatiu.

 

També aquests dies d’estiu ens arriben altres notícies d’Àfrica. Les Nacions Unides acaben de  declarar l la fam en dues regions del sud de Somàlia, i van advertir que la situació podria estendre’s a altres regions del país, si la comunitat internacional no intervé amb promptitud.

La fam afecta a gairebé la meitat de la població somalí, 3,7 milions de persones, dels quals 2,8 milions estan al sud. Els problemes alimentaris afecten també els països veïns de Somàlia, on s’ha declarat una emergència.

 

Probablement ens demanem: i nosaltres, què podem fer? A Mans Unides sabem que l’esperança d’Àfrica, el somni d’aquest gran continent ple de possibilitats de futur, radica en els seus milions de joves i a ells dediquem gran part dels nostres esforços.

 

 Mans Unides de la Diòcesi de Tortosa recolza el 2011 els següents projectes de desenvolupament a Àfrica.

 

  1. Construcció i equipament de 69 dispensaris a Rep. Democràtica del Congo. 81.487€
  2. Ampliació d’una escola a Zimbabwe, dotant-la de biblioteca, letrines i sala d’administració. 78.000€

 

 

Aprofitem aquestes línies per agrair la generositat de tantes persones d’arreu de les nostres terres que fan realitat  aquesta ajuda i tant de bo sentim Àfrica més a prop.

Comparteix! FacebookTwitterEmailGoogle+

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>